June 11, 2023

'Saya takkan sentuh satu sen pun duit sumbangan Ainun Mardiah'

<img src="" width="250px">

am@hmetro.com.my

Kuala Berang: Satu sen pun sumbangan orang ramai tidak akan diusik untuk kegunaan peribadi.

Itu janji Mat Lazim Jusoh, 40, bapa kepada pelajar Kolej Yayasan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah), Ainun Mardiah, 19, yang terpaksa keluar dari asrama kolej akibat masalah kewangan pada Mac lalu.

Mat Lazim berkata, dia akan menggunakan kudratnya bagi mencari rezeki bagi membiayai makan minum keluarganya.

“Kita masih mempunyai kudrat untuk berkerja termasuk mengambil upah mengait kelapa sawit dan membaiki kediaman penduduk.

“Walaupun upah diterima tidak lumayan, tetapi cukuplah bagi membeli beras dan lauk pauk untuk makan sekeluarga,” katanya ketika ditemui di kediamannya di Kampung Bukit Ara, di sini, hari ini.

Mat Lazim dan isteri, Rosalindawati Abd Rahman, 45, serta Ainun Mardiah sebelum itu dikunjungi jawatankuasa Alumni Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud (MySESMA) dan Persatuan Solidariti Nasional (Persona) diketuai Mohd Zuber Embong.

Turut hadir, Penaung Persona, Datuk Jafri Abdul Razak, Penasihat Pesona negeri, Datuk Amran Husin, Pengerusi Persona negeri, Dr Mohd Fadzil Baharuddin, Timbalan Presiden MySesma, Afillah Mohd, Ketua Eksekutif Kolej Ketengah, Mohd Razali dan Setiausaha Urusetia Umno Dewan Undangan negeri (DUN) Ajil, Abdullah A Rahman.

Pada pertemuan itu, Mohd Zuber, Amran dan Jafri menyumbangkan bantuan kewangan bagi mengurangkan bebanan Ainun Mardiah yang juga penuntut tahun tiga Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak yang terpaksa keluar daripada asrama berikutan ketiadaan wang belanja harian pada 27 Mac lalu.

Selasa lalu, Harian Metro melaporkan kisah Ainun Mardiah yang terpaksa keluar dari asrama dan tidak menghadiri kuliah berikutan kekangan kewangan dihadapi keluarganya.

Sejak kisah Ainun Mardiah disiarkan, pelbagai pihak termasuk agensi kerajaan tampil membantu keluarga Mat Lazim yang menyewa sebuah pondok di dalam kebun sejak tujuh tahun lalu.

Mat Lazim mengakui tidak tergamak menggunakan wang hasil sumbangan orang ramai untuk membiayai kehidupan seharian kerana duit itu didermakan bagi membiayai pengajian Ainun Mardiah.

Dia juga kesal apabila dituduh mula malas berkerja walaupun dipanggil penduduk dan menggunakan wang sumbangan bagi membiayai kehidupannya termasuk membeli beras dan perkakas dapur.

“Kita dan isteri tidak tahu jumlah keseluruhan hasil sumbangan orang ramai didermakan kepada Ainun Mardiah.

“Kita masih mampu untuk bekerja dan mencari rezeki sekadar membeli perkakas dapur, tidak terlintas pun untuk menggunakan wang disumbangkan kepada Ainun Mardiah bagi membeli perkakas dapur,” katanya.

Mat Lazim mengakui punca utama dia tidak memohon bantuan daripada agensi kerajaan adalah untuk mengelak daripada difitnah.

© New Straits Times Press (M) Bhd

OR

Scroll to Top