June 5, 2023

Malaysia ucap terima kasih pada Kerajaan Nepal

<img src="" width="250px">

KUALA LUMPUR – Kementerian Luar Negeri mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Nepal, pihak berkuasa tempatan Nepal, penyumbang dana dan semua pihak yang telah memberikan kerjasama dan bantuan dalam urusan membawa pulang jenazah Allahyarham Leftenan Kolonel Ag Askandar Ampuan Yaacub, Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Negeri Kedah sehingga ke tempat persemadian terakhir di Sabah.

Menurutnya, jenazah Allahyarham telah berlepas ke Kota Kinabalu (KKIA) melalui penerbangan Malaysia Airlines (MH 2646) pada pukul 11.32 pagi, 27 Mei 2023 (Sabtu) dan tiba di KKIA pada pukul 2.05 petang.

Sebelum itu, jenazah telah tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dari Kathmandu, Nepal pada pukul 7.15 pagi menggunakan penerbangan Malaysia Airlines (MH115).

Ketibaan jenazah di KKIA akan disambut oleh Datuk Mohamad bin Alamin, Timbalan Menteri Luar Negeri bersama pegawai dari Pejabat Wilayah Sabah dan Bahagian
Konsular, Kementerian Luar Negeri.

Solat jenazah dilaksanakan di Masjid Jamek As-Salam, Kg. Benoni, Papar dan jenazah kemudiannya akan disemadikan di Tanah Perkuburan Islam, Kg. Benoni.

”Kementerian ini ingin menyampaikan salam takziah kepada keluarga Allahyarham Leftenan Kolonel Ag Askandar Ampuan Yaacub dan berdoa agar roh Allahyarham
ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman,” katanya. – MalaysiaGazette

OR

Scroll to Top