June 5, 2023

Mahkamah tetapkan 22 September kes rayuan Sultanah Nur Zahirah

<img src="" width="250px">

PUTRAJAYA – Mahkamah Rayuan menetapkan 22 September depan bagi mendengar rayuan Sultanah Nur Zahirah berhubung keputusan Mahkamah Tinggi menolak saman fitnah baginda terhadap Pengarang Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown dan dua yang lain.

Ini berkaitan kenyataan fitnah yang telah dikeluarkan oleh Clare dan dua lagi tidak tidak memfitnah baginda dalam buku ‘The Sarawak Report – The Inside Story of the 1MDB Expose’.

Timbalan Pendaftar Zuhrina Nor hari ini menetapkan tarikh berkenaan pada pengurusan kes terbabit yang turut dihadiri oleh peguam Haikaldin Mahyidin mewakili Clare manakala S. Manisha mewakili Sultanah Terengganu.

Sultanah Nur Zahirah merayu keputusan Pesuruhjaya Kehakiman Dr. John Lee Kien How @ Mohd. Johan Lee pada 31 Oktober 2022 yang memutuskan Clare dan dua lagi tidak tidak memfitnah baginda dalam buku tersebut.

Sultanah Nur Zahirah selaku plaintif memfailkan saman tersebut pada 21 November 2018.

Selain Clare, turut dinamakan sebagai defendan ialah penerbit Gerakbudaya Enterprise, Chong Ton Sin dan pencetak Vinlin Press Sdn. Bhd.

Clare didakwa telah membuat pernyataan memalukan yang memberi gambaran baginda terlibat dalam amalan rasuah dan mencampuri pentadbiran Terengganu.

Baginda juga didakwa Clare telah menggunakan statusnya untuk mempengaruhi penubuhan TIA yang kemudian menjadi 1Malaysia Development Berhad (1MDB). – MalaysiaGazette

OR

Scroll to Top