June 5, 2023

Jihan kecewa, tak sanggup lihat aksi dera kanak-kanak

<img src="" width="250px">

georgie@hmetro.com.my

Kuala Lumpur: Sebagai ibu, pengacara Jihan Muse, 39, tidak sanggup membuka dan menonton video penderaan bayi mahupun kanak-kanak yang jadi tular kerana dia akan tertekan teruk.

Jihan atau nama sebenarnya Nuur Jihan Musa berkata, dia memang tak sanggup dan video sebegitu boleh mendatangkan kesan bercampur-baur padanya.

“Sekarang saya tak buka, takut dan tak boleh tengok. Sebab saya ada anak dan tengok tajuk pula pasal bayi umur anak saya, lebih baik jangan tengok.

“Betul tak sanggup. Baru-baru ini kan ada video yang pasal hempas bayi itu. Saya tengok dia (individu mendera) pun dah cukup. Baik saya jangan buka. Kalau saya buka nanti mimpi dia pula.

“Sebab saya pernah tertengok dan tahap stress sampai berhari-hari. Cukuplah saya tengok tahu anak depan mata,” kata isteri kepada pelakon Ungku Hariz Faizal, 38, itu.

Jihan akui dia juga memang percaya hanya ibu bapa sebenar yang mampu menjaga anak mereka sebaiknya. Dia tidak nafikan, kes dera menjadi antara punca anak-anaknya tak dihantar ke pengasuh.

“Itu salah satu punca jugalah, susah nak percaya kat orang. Kita sendiri pun jaga anak kita kadang-kadang tak sempurna, nak orang lain jaga untuk kita? Lambat lagi. 

“Siapa nak jaga anak orang lain sehebat jaga anak sendiri? Sendiri pun masih tak betul jaga anak,” katanya.

Jihan dan Ungku Hariz mendirikan rumah tangga pada Mac 2016. Pasangan itu dikurniakan dua cahaya mata iaitu Ungku Arsalan Haq, 5, dan Ungku Altamis Barr yang berusia lapan bulan.

 

© New Straits Times Press (M) Bhd

OR

Scroll to Top