March 23, 2023

Iran nafi dakwaan tingkat pengayaan uranium

<img src="" width="250px">

ANKARA – Iran menafikan dakwaan bahawa negara itu meningkatkan lagi pengayaan uranium kepada 84 peratus, sambil mendakwa kegiatan pengayaan uranium tidak melebihi 60 peratus, lapor Agensi Anadolu.

Jurucakap Agensi Tenaga Atom Iran, Behrouz Kamalvandi pada Ahad menegaskan bahawa dakwaan media antarabangsa berhubung pengayaan uranium adalah palsu, menurut agensi rasmi negara itu, IRNA.

“Kehadiran zarah atau zarah uranium melebihi 60 peratus semasa proses pengayaan tidak bermakna uranium telah diperkaya melebihi 60 peratus. Pengayaan uranium tidak melebihi 60 peratus sehingga kini,” katanya.

Kamalvandi mendakwa Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) telah menjadi ‘alat politik’ dan situasi ini menjejaskan kebolehpercayaan dan reputasi institusi ini.

Bloomberg, memetik dua diplomat kanan yang tidak dinamakan pada Ahad yang mendakwa bahawa pemeriksa antarabangsa mengesan 84 peratus pengayaan of uranium di kemudahan nuklear Iran pada minggu lepas.

November lalu, Iran mengumumkan keputusan untuk meningkatkan pengayaan uraniumnya di Loji Pengayaan Bahan Api Fordow sebagai tindak balas kepada resolusi yang diluluskan oleh badan pemerhati nuklear Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu IAEA.

Ketegangan antara Tehran dan IAEA memuncak susulan siasatan badan pemantau nuklear terhadap ‘jejak uranium’ yang ditemui di tiga tapak nuklear yang tidak diisytiharkan, manakala Iran telah menolak dakwaan itu. – Bernama

OR

Scroll to Top