June 11, 2023

Guardiola 'tak faham' jadual perlawanan City

<img src="" width="250px">

London: Pep Guardiola berkata beliau tidak “memahami” jadual perlawanan Manchester City namun tidak dapat melawannya.

Pendahulu Liga Perdana, City akan berdepan Everton di Goodison Park esok, lebih kurang 72 jam sebelum mereka menentang Real Madrid untuk perlawanan kedua separuh akhir Liga Juara-Juara.

“Itulah keadaannya,” kata Guardiola.

Manakala Real dalam aksi La Liga menentang Getafe awal pagi nanti dan kerana itu mereka mempunyai rehat sehari tambahan.

Beliau berkata salah satu isu utama perlawanan mereka di Everton akan berlangsung pada Ahad kerana Liverpool menganjurkan Peraduan Lagu Eurovision pada hari Sabtu.

Pengendali itu berkata: “Kerana itu kami tidak boleh beraksi pada hari Sabtu kerana Eurovision atau sesuatu seperti itu di Liverpool dan kami tidak mempunyai badan yang cukup untuk mengendalikan dua cara penting.

“Saya tidak dapat memahaminya tetapi saya tidak akan melawannya lagi.

“Baiklah, anda perlu menyesuaikan diri. Apa yang boleh saya lakukan? Kami lebih suka bermain pada hari Sabtu untuk dapat membuat lebih persediaan tetapi itulah yang kami terpaksa terima.

“Saya agak pasti Liga Perdana mahu membantu pasukan. Saya tidak fikir mereka membuat ia tidak selesa.

Perjalanan Ahad ini ke Merseyside adalah perlawanan penting Liga Perdana dengan City ingin mengekalkan penguasaan mereka di tangga teratas mengatasi Arsenal dan Everton di tangga ke-17 berjuang untuk mengelak penyingkiran.

City seri 1-1 dengan Real pada perlawanan separuh akhir pertama mereka Rabu lalu dan sementara pemburuan ke final Liga Juara-Juara dipertaruhkan minggu depan, Guardiola berkata tumpuannya adalah untuk berdepan dengan Toffees kendalian Sean Dyche.

“Pemikiran saya hanyalah Everton – tidak lebih daripada itu,” katanya.

“Sudah 11 bulan bekerja untuk Liga Perdana. Kami tidak mempunyai banyak masa bersedia untuk Madrid kerana kami akan bermain Ahad – terima kasih banyak – tetapi ia adalah keutamaan sebenar, Goodison Park.”

Selepas Everton, perlawanan liga terakhir City akan menyaksikan mereka menentang Chelsea di tempat sendiri dan Brighton di tempat lawan sebelum menamatkan musim di Brentford.

© New Straits Times Press (M) Bhd

OR

Scroll to Top