April 2, 2023

Deruman enjin Itali dari Panigale Kingdom

<img src="" width="250px">

KUALA LUMPUR – Lebih 280 pemilik Ducati Panigale berkumpul di perhimpunan terbesar Panigale 2023 yang dianjurkan Panigale Kingdom.

Perhimpunan itu diteruskan dengan acara konvoi ke Kuantan yang turut disertai penunggang ujian MotoGP Ducati, Michele Pio Pirro.

Pio Pirro merupakan pelumba Itali dan pernah menjadi juara kebangsaan CIV Itali pada tahun 2007 dan 2008 dalam kelas Superstock dan kini merupakan penunggang ujian untuk perlumbaan MotoGP bagi pasukan Ducati.

Beliau juga pernah bertanding dalam perlumbaan motosikal Grand Prix dan Kejohanan Dunia Supersport.

Perhimpunan yang berlangsung di Zenith Hotel, Kuantan itu bermula di Madani Bikes (Ducati Kuala Lumpur).

Menurut jawatankuasa penganjur, Datuk Nazir Hussin Akhtar Hussin, program itu bermula dengan acara ramah mesra pemilik Ducati Panigale bersama Pirro di Madani Bikes sebelum konvoi motosikal berkuasa tinggi meneruskan perjalanan ke Kuantan dan bertemu dengan pemilik Panigale.

Katanya, acara itu merupakan pembuka tirai bagi tahun 2023 dan Panigale Kingdom amat bertuah dengan kehadiran Pio Pirro serta kesudiannya menunggang bersama peserta ke Kuantan.

“Bukan mudah untuk mana-mana kelab motor mendapat pengalaman sebegini dan acara hari ini merupakan permulaan yang baik bagi kelab kami dan akan ada pelbagai lagi acara menarik yang telah kami susun sepanjang tahun ini,” katanya.

Program itu turut mendapat kerjasama daripada pasukan polis trafik diketuai Superitendan Yatim dari Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman hadir memberikan sokongan.

Yatim turut menasihati semua penunggang supaya mematuhi undang-undang yang telah ditetapkan dalam berkonvoi dan mengutamakan keselamatan diri serta pengguna jalan raya yang lain. – MalaysiaGazette

OR

Scroll to Top