April 2, 2023

BAM kutuk kenyataan Guang Yik, hantar surat aduan kepada CBA

<img src="" width="250px">

KUALA LUMPUR – Persatuan Badminton Malaysia (BAM) mengutuk sekeras-kerasnya tindakan bekas pemainnya, Bong Guang Yik yang mengeluarkan kenyataan bersifat perkauman di dalam akaun media sosialnya.

Justeru BAM telah pun mengambil tindakan selanjutnya dengan mengutuskan surat aduan rasmi kepada Persatuan Badminton China (CBA) untuk menggesa badan induk itu tidak meneruskan khidmat Guang Yik sebagai jurulatih di salah sebuah kelab di negara tersebut.

“BAM amat jijik dengan kenyataan dikeluarkan dan akan mengutuskan surat aduan rasmi kepada Persatuan Badminton China. Tiada ruang untuk komen sedemikian dilontarkan dalam sesebuah masyarakat terutamanya dalam negara kita dan kami kita akan bertoleransi tentang hal ini.

“Pihak persatuan juga mengutuk sekeras-kerasnya setiap bentuk diskriminasi dan menggesa CBA untuk mengambil tindakan sewajarnya ke atas individu tersebut. Orang yang bersifat perkauman tidak seharusnya diambil menjadi jurulatih dalam sebuah sukan yang dicintai berjuta manusia seluruh dunia tanpa mengira bangsa dan agama.

“BAM dan rakan sekutunya tidak akan pernah menerima individu ini untuk terlibat dengan sebarang aktivi badminton di Malaysia,” jelas BAM dalam satu kenyataan rasmi, di sini, hari ini.

Kenyataan tidak bermoral dan tiada tanggungjawab ini turut mendapat reaksi Menteri Belia dan Sukan (KBS), Hannah Yeoh yang mengecam sekeras-kerasnya sebarang ucapan perkauman dan pertikaian agama yang dibangkitkan walaupun beliau telah meminta maaf. – MalaysiaGazette

OR

Scroll to Top