March 22, 2023

Akui gengster & pukul bini, Awie tanya yayasan ‘tak menyesal ke lantik jadi duta?’

<img src="" width="250px">

Penyanyi rock terkenal, Dato’ Awie atau nama sebenarnya Ahmad Azhar Othman telah dilantik sebagai  Duta Yayasan Erth Al-Mustafa dan sempat menceritakan tentang proses sebelum dia bersetuju dengan tawaran tersebut.

Memetik laporan dari Harian Metro, vokalis kumpulan Wings itu sempat bertanya kepada pihak yayasan adakah mereka tidak menyesal dengan tawaran tersebut kerana dia sering dilabel dengan imej buruk sejak diawal karier sebagai selebriti.

Pertama sekali, saya tanya kepada pihak penganjur dan yayasan, ‘Tak menyesalkah melantik saya sebagai duta?’. Saya adalah individu yang ada imej buruk sejak 1980-an lagi. Gengster, pukul isteri, semuanyalah. Macam tak ada punca.
“Bukan kali ini sahaja, setiap kali saya ditawarkan untuk terbabit sebagai duta untuk program berkaitan agama, saya berterus terang dengan mereka. Saya suruh mereka Google dan lihat, apa kejadian-kejadian yang pernah membabitkan nama saya,” katanya.

Walau bagaimanapun, setiap kontroversi dan insiden yang terjadi semuanya mempunyai sebab dan alasan tersendiri mengapa ia berlaku ketika itu.

“Tapi, setiap yang berlaku, tentunya ada sebab dan jawapannya hanya ada dengan saya. Saya nak mereka tahu terlebih dahulu sebelum orang lain mempersoal.
“Jawapan yang ada di dalam Google pun, tak habis, sebab saya ada simpan sendiri dan tak hebahkan. Saya nak mereka faham, apa sebab setiap insiden itu berlaku.
“Setiap orang Islam ada jalan pulang untuk kembali ke laluan yang benar. Ini juga takdir Allah yang tentukan saya untuk bertemu dengan mereka dan diberikan kekuatan supaya tidak berputus asa dengan apa yang saya buat.
“Saya nak jadi manusia yang elok dan contoh kepada enam anak-anak saya,” katanya.

Jelas Pengerusi Eksekutif Yayasan Erth Al-Mustafa, Sheikh Imran Angullia, pelantikan Awie sebagai duta adalah disebabkan sumbangannya kepada masyarakat dan sedar bahawa setiap manusia tak lepas dari melakukan kesalahan serta kesilapan dalam hidup.

“Kerja amal ini untuk semua orang. Setiap individu dari pelbagai profesion, ada sumbangan mereka yang tersendiri. Apabila Datuk Awie bercerita kepada saya mengenai sejarahnya, saya sampaikan kepadanya bahawa yayasan ini berpaksikan dakwah dan kemanusiaan.
“Bagi saya, semua orang ada sejarah lampau. Kalau nak dibandingkan, kesilapan kita dengan kesilapan sebahagian sahabat Rasulullah, mereka terjebat dengan benda yang lebih besar. Namun, Allah menerima taubat hamba-Nya,” katanya.

Sebelum ini, Dato’ Awie ada mengatakan yang dirinya pernah dilantik sebagai  Duta Remaja Islam untuk negeri Perak sejak 2007 namun terpaksa memulangkan semula  sijil perlantikan sebagai duta memandangkan dirinya tidak tak dapat meneruskan komitmen bersama mereka lagi atas beberapa hal.

Sumber: Harian Metro (Syafil Syazwan Jefri)

OR

Scroll to Top